خور و بیابانک هنوز آب کافی و گاز ندارد
گروه اجتماعی عروسان: با وجودی که 85 درصد مردم استان اصفهان از نعمت گاز بهرهمند هستند اما مردم بخش خور و بیابانک هنوز از خدمات گازرسانی بیبهرهاند و هنوز هم آب شیرین به خانههای مردم خور و بیابانک انتقال نیافته است.
استان اصفهان با داشتن اقلیمهای مختلف و قرارگرفتن در خط ترانزیت شمال — جنوب در بهترین نقطه از کشور قرار دارد ولی نمیتوان آن را استانی برخوردار به شمار آورد چون مردم شهرستانها و بخشهای آن با مشکلاتی مواجهاند که بسی جای تامل دارد.
از جمله این شهرستانها، شهرستان نایین و به خصوص بخش خور و بیابانک است. بخش خور و بیابانک با 11 هزار کیلیومتر مربع، در شرقیترین نقطه استان اصفهان قرار دارد که از شمال به استان سمنان، از جنوب و شرق به استان یزد و از غرب به شهرستان کاشان محدود میشود. حسن فیروزی بخشدار خور و بیابانک درباره این منطقه گفت: شهر خور در فاصله 270 کیلومتری از مرکز شهرستان نایین و 430 کیلومتری مرکز استان اصفهان قرار دارد و این در حالی است که اگر فردی دچار مشکلات امور اداری شود میبایست این فاصله را طی کند و به همین منظور اهالی بخش خور و بیابانک ارتقا این بخش به شهرستان را خواستار هستند.
حسن فیروزی با بیان این که جمعیت بخش خور و بیابانک بیش از 24 هزار نفر است تصریح کرد: 8500 نفر از این تعداد در شهر خور و بقیه در دهستانهای بخش خور و بیابانک ساکن هستند. وی با اشاره به این که آب و هوای این منطقه گرم و خشک و بیابانی است تصریح کرد: میزان متوسط بارندگی در این منطقه کمتر از یکصد میلیمتر در سال میباشد و کمآبی یکی از مشکلات مهم این منطقه به شمار میرود.
بخشدار خور و بیابانک با بیان این که شبکه آب شهری منازل این بخش شور است و این آب فقط برای شستوشو اسـتفاده میشود گفت: برای تامین آب شرب اهالی در خیابانها، شیرهایی نصب شده و آب شرب تعدادی از منازل هم به وسیله تانکر حمل میگردد.
فیروزی تصریح کرد: فقط روستاهای ایراج، اُردیب و بازیاب آب شرین دارند و آب شرب دیگر روستاهای مناطق به همین شکل تامین میشود.
فاصله زیاد این بخش تا مرکز استان، نبود لوله انتقال گاز و همچنین نبود صنایعی که سوخت اولیه آنها گاز طبیعی باشد، موجب شده برای این بخش گازرسانی نشود.
بخشدار خور و بیابانک افزود: در حال حاضر مردم این بخش از نفت و سیلندر گاز یازده کیلیویی برای امور خود استفاده میکنند که قیمت هر سیلندر گاز 9250ریال است.
وی با بیان این که هماکنون سه شعبه بانک ملی، ملت و کشاورزی در این بخش فعالیت میکنند گفت: نبود بانکهای صـادرات و سـپه موجب شده، دانشجویان و کسبه و به خصوص بازنشستگانی که بیشتر امور آنها در این بانکها انجام میگردد با مشکل جدی روبهرو باشند.
فیروزی به وضعیت اشتغال این بخش اشاره کرد و افزود: در قدیم شغل بیشتر مردم این بخش کشاورزی، دامپروری و قالیبافی بوده ولی در حال حاضر به دلیل این که صنعت قالیبافی با رکود مواجه است، بافت قالی برای مردم این بخش به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد.
وی تصریح کرد: کشاورزی و دامپروری این بخش نیز به دلیل خشکسالیهای پیدرپی و افزایش قیمت آذوقه رونق چندانی ندارد.
بخشدار خور و بیابانک با بیان این که طرح توسعه ذخائر پتاس آماده بهرهبرداری است گفت: با شروع بکارگیری طرح توسعه و تجهیز ذخایر پتاس و معادن گوناگون وضعیت اقتصادی مردم این بخش در آینده رو به بهبود خواهد بود.
وی تصریح کرد با بهرهبرداری از طرح پتاس 500 تا 600 نفر به طور مستقیم مشغول به کار خواهند شد.
فیروزی به سرمای بیسابقه سال گذشته این بخش از شهرستان نایین اشاره کرد و گفت: کشاورزان و دامپروران خسارتهای زیادی متحمل شدهاند و این خسارتها حدود 70 میلیارد ریال برآورد میشود که تاکنون برای جبران آن اقدامی به عمل نیامده است.
فرماندار شهرستان نایین نیز در این رابطه با نبود خدمات گازرسانی به بخش خور و بیابانک گفت: پس از سفر ریاست جمهوری به استان اصفهان مطالعاتی در این خصوص انجام گرفت و مدتی پیش نیز شرکت ملی گاز ایران برآورد طول خط لوله گاز و نقشههای هوایی آن را انجام داده است.
سیدمجتبی ایزدی با بیان این که طول خط لوله گاز حدود 300 کیلومتر است افزود: این طرح، طرحی ملی است و زمان احداث و اعتبارات آن هم در اختیار شرکت ملی گاز ایران میباشد. وی با اشاره به این که سرمای زمستان گذشته موجب شد خسارت به نخیلات، باغات انار، زیتون، درختان اُکالیپتوس و مزارع سبزی، گندم و جو این شهرستان وارد شود تصریح کرد این سرمای بیسابقه به 490 هکتار از باغات پسته نیز آسیب وارد کرد.
فرماندار شهرستان نایین همچنین گفت: سرمای خشک سال گذشته علاوه بر خسارت به کشاورزان به منابع فقیر آبی این شهرستان نیز خسارت عمدهای وارد کرد و میزان آبدهی منابع آبی در شهر نایین از 15 لیتر بر ثانیه به 4 لیتر بر ثانیه کاهش یافته است و پس از آن خشکسالی نیز در پیش داریم.
ایزدی به میزان بارندگی در سال زراعی امسال از اول مهر سال گذشته تا اردیبهشت امسال اشاره کرد و افزود: در شهر نایین 26 میلیمتر و در شهر خور 56 میلیمتر بارندگی داشتیم و این در حالی است که مردم سرمای زمستان را با بارندگی اشتباه میگیرند. وی در خصوص خسارتهای وارد شده به بخش خور و بیابانک هم گفت: در ظاهر بحثی است که صندوق بیمه باید خسارتهای وارد شده به کشاورزان را پرداخت کند و این در صورتی است که درختی باشد و میوه هم بدهد اما وقتی درختی نیست چگونه میخواهند این خسارتها را پرداخت کنند.
فرماندار شهرستان نایین افزود: ستاد حوادث غیرمترقبه استان اصفهان از حدود هفتاد میلیارد تومان خسارت وارد شده به بخش خور و بیابانک فقط 600 میلیون ریال برای پاکسازی نخیلات پرداخت کرده است و از مابقی فعلاً خبری نیست ولی از ستاد حوادث غیرمترقبه کشور درخواست اعتبار داریم و برای تامین اعتبارات آن تلاش میکنیم.
ایزدی تصریح کرد: برای بهسازی و نوسازی باغات خرمای بخش خور و بیابانک نیز تلاش داریم اعتباراتی دریافت کنیم.
وی در خصوص این که گفته میشود بخش خور و بیابانک به دلیل داشتن معادن گوناگون در حال خالی شدن از سکنه است گفت: این گونه سخنان شایعهای بیش نیست و جمعیت این بخش نیز کاهش نیافته است.